Een offerte vraagt u eenvoudig aan via ons online offerte portaal.
Hier vind u antwoord op de vragen die het meest aan ons gesteld worden. Gebruik het filter om snel antwoord te vinden.
Een offerte vraagt u eenvoudig aan via ons online offerte portaal.
Via onze website regelt u direct uw energie-inkopen op ons webportal inkoopcollectief. Neem voor meer informatie contact met ons op.
Ga naar de Algemene Voorwaarden
De overheid heft energiebelasting over het verbruik van elektriciteit en gas. Deze belasting is ingevoerd om het energieverbruik te verminderen. Omdat energieverbruik kan leiden tot het opraken van fossiele brandstoffen, uitstoot van broeikasgassen en verzuring, wordt energie duurder en gaan verbruikers er naar verwachting bewuster en zuiniger mee om.
Ga naar Energiebelastingtarieven.
Onder bepaalde voorwaarden kunt u aanspraak maken op een lager tarief of zelfs vrijstelling van energiebelasting.
Op onze website vindt u meer informatie en de meest voorkomende redenen die u als zakelijke energieafnemer nodig kunt hebben om een vermindering of vrijstelling van energiebelasting aan te vragen.
Wilt u weten of u in aanmerking komt? Of wilt u een verklaring downloaden? Ga dan naar de Verklaringen energiebelasting.
Energiebelasting is opgedeeld in zones. Per 1 januari van elk kalenderjaar wordt uw verbruik op nul gezet en start u in zone 1. Dit is de zone met de hoogste energiebelastingtarieven. Als het verbruik tijdens het jaar oploopt, doorloopt u de zones met lagere tarieven waardoor u minder energiebelasting gaat betalen.
Als u een voorschotfactuur ontvangt, wordt de energiebelasting naar rato verdeeld over de vooraf bepaalde zones. Op de jaar- of eindafrekening wordt het werkelijke verbruik in de betreffende zones afgerekend.
De verschillende zones en bijbehorende energiebelastingtarieven vindt u op onze pagina Energiebelasting.
Er is sprake van een verblijfsfunctie wanneer de aansluiting zich bevindt in een pand waarin gewoond en/of gewerkt kan worden.
Ga voor een volledig overzicht naar onze verblijfsfunctiepagina.
Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Ga naar onze wekelijkse marktinformatie pagina.
De overheid heft energiebelasting over het verbruik van elektriciteit en gas. Deze belasting is ingevoerd om het energieverbruik te verminderen omdat energieverbruik kan leiden tot het opraken van fossiele brandstoffen, uitstoot van broeikasgassen en verzuring. Wordt energie duurder, dan gaan verbruikers er naar verwachting bewuster en zuiniger mee om.
Er is een zogenaamde klantsleutel nodig om onrechtmatige data-uitwisseling van kleinverbruikaansluitingen te voorkomen. Deze klantsleutel bestaat uit de laatste drie cijfers van uw IBAN. Als energieleverancier moeten wij dit aanleveren aan de centrale klantsleuteladministratie (KSA) die wordt gefaciliteerd door de gezamenlijke netbeheerders in Nederland. Wij hebben dus altijd een geldig IBAN van u als klant nodig om een klantsleutel aan te kunnen maken. Maar met deze klantsleutel zijn uw gegevens vervolgens wel beschermd.
Het gaat om 1,46 TWh per jaar. Dit is meer dan de stroombehoefte van een grote stad als Amsterdam of Rotterdam. Bij elkaar is dat ruim 1% van het totale elektriciteitsverbruik van Nederland. Het totale verbruik in Nederland is 115 TW
Voorbeeld
In Amsterdam wonen voornamelijk veel stellen met twee verdieners. In dit voorbeeld gaan we dus uit van een huishouden van 2 a 3 personen met een verbruik van gemiddeld 2.870 KWh.
Er wonen 873.338 mensen in Amsterdam. Gemiddeld genomen 2 per huishouden, maakt 436.669 huishoudens
436.669 huishoudens * 2870 KWh = 1.253.240.030 = 1,25 TWh.
PZEM levert 1,46 TWh
Een stroometiket geeft inzage in de diverse bronnen die gebruikt zijn om elektriciteit op te wekken. Bekijk ons stroometiket.
De hernieuwbare energievorm geothermie maakt gebruik van ondergrondse warmtebronnen die gebruikt worden om stoom te generen. Deze stoom wordt in een stoomturbine omgezet in elektriciteit.
Met behulp van Garanties van Oorsprong kan een leverancier aantonen wat de herkomst van zijn geleverde elektriciteit is. Om onderscheid te maken tussen groene en grijze stroom bestaat er een certificeringssysteem. Dit systeem toont aan of de geleverde stroom op een duurzame manier is opgewekt of niet. VertiCer is de waarborgende instantie voor groene stroom. De Garanties van Oorsprong die zij elektronisch verstrekken zijn het enige bewijs dat energie duurzaam is opgewerkt. PZEM heeft een account bij VertiCer.
Het stroometiket geeft inzicht in de herkomst van de geleverde elektriciteit aan eindverbruikers. Het gaat niet in op de geproduceerde elektriciteit.
Met Garanties van Oorsprong (GvO’s) werd al inzichtelijk gemaakt wat de herkomst is van hernieuwbare elektriciteit. Voor elektriciteit die niet uit wind of zon opgewekt is, bestond dit nog niet. Daarmee was de CO2-afdruk van deze vorm van elektriciteit onduidelijk. Door de volledige elektriciteitslevering in Nederland te certificeren krijgen de eindgebruikers (consumenten en bedrijven) volledig inzicht in de herkomst van de elektriciteit die zij gebruiken.
Het openbaar maken van de herkomst van de geleverde elektriciteit maakt de herkomst van elektriciteit in de Nederlandse energiesector dus transparanter. Het verplicht leveranciers van elektriciteit om de levering van elektriciteit te onderbouwen met een Garantie van Oorsprong (GvO) of een Certificaat van Oorsprong (CvO).
Bij PZEM kiezen we o.a. voor CO2-vrije nucleaire opwekking. Bij elektriciteit die wordt opgewekt uit kernenergie komen namelijk geen CO2 en andere broeikasgassen vrij.
In 2018 werd de Wet Voortgang Energietransitie van kracht. Dit wetsvoorstel voorziet in een aantal wijzigingen van de Elektriciteitswet 1998 en Gaswet om de transitie naar een duurzame energievoorziening verder te faciliteren. Via een amendement werd een systeem van volledige transparantie geïmplementeerd. Dit om meer transparantie te creëren over de herkomst van elektriciteit in de Nederlandse energiesector. Het verplicht leveranciers van elektriciteit om de levering van elektriciteit te onderbouwen met een Garantie van Oorsprong (groene elektriciteit) of een Certificaat van Oorsprong (grijze elektriciteit).
In Nederland wordt stroom geproduceerd door middel van aardgas, kolen en uranium (nucleair). We wekken elektriciteit ook op uit de bronnen wind, water, biomassa en zon.
Als klant van PZEM kunt u altijd zien waar uw elektriciteit vandaan komt. Dit wordt namelijk duidelijk vermeld op het stroometiket dat we ieder jaar publiceren.
Ga naar onze website en log via de knop Meterstanden in met het opnamekenmerk dat u van ons heeft ontvangen. U ziet nu voor welk(e) adres(sen) wij de meterstand(en) opvragen.
Klik op het betreffende adres waarvan u de meterstand(en) door wilt geven. U wordt nu doorgeleid naar tabblad 2 waar u uw meterstanden kunt invullen.
Wanneer u uw meterstanden niet tijdig heeft doorgegeven, is de netbeheerder genoodzaakt uw meterstanden in te schatten. Deze geschatte standen worden gebruikt als begin-, jaar- of eindstand op uw factuur en worden achteraf niet meer gecorrigeerd.
Ga naar onze website en log via de knop ‘meterstanden’ in met uw ontvangen opnamekenmerk. U ziet nu voor welk(e) adres(sen) wij de meterstand(en) opvragen.
Wanneer u meerdere adressen heeft, vult u in het witte vak boven de weergegeven adressen de betreffende postcode of EAN-code in. Vervolgens zijn enkel de adressen met deze postcode of EAN-code zichtbaar.
Nee, het adres verschijnt automatisch. Wanneer er meerdere adressen verschijnen, kunt u in het witte vak boven de adressen de betreffende postcode of EAN-code invoeren. Vervolgens zijn enkel de adressen met die betreffende postcode of EAN-code zichtbaar.
Uw meter staat bij de Netbeheerder geregistreerd als enkeltariefmeter. Wanneer dit niet juist is, dient u contact op te nemen met uw Netbeheerder.
Neem gerust contact met ons op via het contactformulier. Vul alstublieft al uw gegevens in.
Nee, de meterstanden dient u door te geven via ons meterstanden portaal. Alleen via het portaal doorgegeven meterstanden worden verwerkt.
Download de handleiding van uw slimme meter. Volg deze handleiding voor het uitlezen van uw meterstanden. Staat de handleiding van uw type meter hier niet bij? Neem dan contact op met uw Netbeheerder.
‘Normaal’ is het telwerk wat u ziet oplopen gedurende:
‘Laag’ is het telwerk wat u ziet oplopen gedurende:
Ga naar ons meterstanden portaal. Rechts in het portaal klikt u de status ‘open’ uit en de status ‘ontvangen’ aan. Open vervolgens de samenvatting van uw gegevens door te klikken op ‘downloaden als Excel’.
Vul het contactformulier in en vermeld de volgende gegevens:
Geef tevens aan dat het een correctie betreft van eerder foutief doorgegeven meterstanden.
Geeft u de correcte meterstanden door binnen de opnametermijn? Dan worden deze voor u verwerkt.
In de herinnering kunt u het opnamekenmerk vinden. Ga naar onze website en log via de knop Meterstanden in met dit opnamekenmerk. Rechtsboven op de website selecteert u vervolgens de status Open.
In geval van een inhuizing, leverancierswitch of uithuizing worden uw meterstanden ook doorgegeven aan uw oude leverancier.
Nee, uw opnamekenmerk is gekoppeld aan uw klantnummer. Voor alle aansluitingen onder uw klantnummer logt u in met hetzelfde opnamekenmerk.
Kennelijk staat uw meter bij de netbeheerder geregistreerd als dubbeltariefmeter. Wanneer dit niet juist is, moet u contact opnemen met uw netbeheerder.
Wij adviseren u contact op te nemen met uw netbeheerder zodat de meterstanden alsnog opgenomen kunnen worden. Wanneer er geen meterstanden worden doorgegeven, volgt een schatting van uw meterstanden.
Wanneer u van ons een opnamekenmerk heeft ontvangen, neemt u zelf de meterstanden op en geeft deze door via ons meterstandenportaal.
Indien u geen slimme meter heeft is het is wel nodig uw meterstanden door te geven.
Deze kunt u opzoeken in het EAN-codeboek. Een EAN-code is het identificatienummer van een aansluiting. Deze informatie is aangeleverd door de netbeheerders en ook hun eigendom.
Neem contact met ons op via het contactformulier en vermeld de volgende gegevens:
Uw opzegging wordt dan door ons zo snel mogelijk in behandeling genomen.
Uw klantnummer vindt u terug op uw leveringscontract of leveringsfactuur.
Uw verbruiksgegevens ziet u eenvoudig in Mijn PZEM.
Mijn PZEM is onze online omgeving waar u veel zaken eenvoudig zelf kunt regelen op het moment dat het u uitkomt.
Via Mijn PZEM:
Dit regelt u heel eenvoudig via de website aansluitingen.nl.
U valt in de categorie midden- of grootverbruik als u een aansluitvermogen voor elektriciteit heeft van minimaal 3 x 80 ampère of hoger. Voor gas heeft uw gasmeter een (nominale) capaciteit van 40 m3/h (G40) of hoger.
Het is een feit. De energiemarkt zit soms ingewikkeld in elkaar. Om u te helpen, geven wij u in onze Begrippenlijst uitleg over een aantal woorden, begrippen en termen die vaak voorkomen in de energiebranche.
Via onze service pagina Uitleg maandfactuur leggen we uit welke gegevens u op de maandfactuur vindt en wat ze voor u betekenen.
Als u meerdere aansluitingen in hetzelfde leveringscontract heeft, bestaan er verschillende facturatiemogelijkheden:
Het is belangrijk dat u laat weten welke facturatiemethode uw voorkeur heeft. U geeft dit eenvoudig aan ons door via het Contactformulier.
Als wij na 21 werkdagen nog geen verbruiksgegevens van uw netbeheerder hebben ontvangen, schatten wij het verbruik over de afgelopen maand. Wanneer een schatting van uw verbruik is gemaakt, staat dit op uw factuur vermeld. Zodra wij de werkelijke verbruiksgegevens ontvangen van de netbeheerder ontvangt u een correctiefactuur voor het verschil tussen de schatting en het werkelijk verbruik.
Energiebelasting is opgedeeld in zones. Per 1 januari van elk kalenderjaar wordt uw verbruik op nul gezet en start u in zone 1. Dit is de zone met de hoogste energiebelastingtarieven. Als het verbruik tijdens het jaar oploopt, doorloopt u de zones met lagere tarieven waardoor u minder energiebelasting gaat betalen.
Als u een voorschotfactuur ontvangt, wordt de energiebelasting naar rato verdeeld over de vooraf bepaalde zones. Op de jaar- of eindafrekening wordt het werkelijke verbruik in de betreffende zones afgerekend.
De verschillende zones en bijbehorende energiebelastingtarieven vindt u op onze pagina Energiebelasting.
Er is sprake van een verblijfsfunctie wanneer de aansluiting zich bevindt in een pand waarin gewoond en/of gewerkt kan worden.
Ga voor een volledig overzicht naar onze verblijfsfunctiepagina
Onder bepaalde voorwaarden kunt u aanspraak maken op een lager tarief of zelfs vrijstelling van energiebelasting.
Op onze website vindt u meer informatie en de meest voorkomende redenen die u als zakelijke energieafnemer nodig kunt hebben om een vermindering of vrijstelling van energiebelasting aan te vragen.
Wilt u weten of u in aanmerking komt? Of wilt u een verklaring downloaden? Ga dan naar de Verklaringen energiebelasting.
Uw facturen downloadt u eenvoudig zelf via Mijn PZEM.
Mijn PZEM is onze online omgeving waar u veel zaken eenvoudig zelf kunt regelen op het moment dat het u uitkomt.
Via Mijn PZEM:
Wij factureren zodra we de verbruiksgegevens hebben ontvangen van uw netbeheerder. Als we na 21 werkdagen nog geen verbruiksgegevens hebben ontvangen, schatten we uw verbruik over de afgelopen maand. In dat geval ontvangt u een factuur op basis van deze schatting. De elfde werkdag van iedere maand ontvangt PZEM van uw netbeheerder de verbruiksgegevens van uw elektriciteit. Voor gas is dit uiterlijk de zesde werkdag van de maand.
Als u geen telemetriemeter heeft of als wij maar eenmaal per jaar het verbruik ontvangen van uw netbeheerder, factureert PZEM u maandelijks op basis van een vast voorschot.
U ontvangt één keer per jaar een jaarafrekening waarmee het daadwerkelijke verbruik wordt afgerekend.
Transportkosten zijn de kosten die u betaalt aan de netbeheerder voor het onderhoud van de netwerken en het transport van uw energie. De toezichthouder op de energiebranche, Autoriteit Consument en Markt, stelt deze transportkosten vast.
Leveringskosten zijn de kosten die u uw leverancier betaalt voor de daadwerkelijke levering van energie. Het leveringstarief vindt u terug in uw leveringsovereenkomst.
Er worden transportkosten in rekening gebracht voor het onderhoud van de netwerken en het transport van uw energie.
De transporttarieven worden vastgesteld door de Autoriteit Consument en Markt (de toezichthouder op de energiebranche) en zijn opgesplitst in een vast en een variabel deel. Deze transporttarieven vindt u op de website van de Autoriteit Consument en Markt.
Als kleinverbruiker betaalt u een vast tarief voor het transport en de levering van gas en elektriciteit. Dit heet het capaciteitstarief. Het capaciteitstarief wordt als netwerkkosten op uw factuur weergegeven.
De hoogte van het capaciteitstarief is afhankelijk van de grootte van uw aansluiting en onafhankelijk van het verbruik. Hoe groter de capaciteit van uw aansluiting, hoe hoger het capaciteitstarief.
Uw bankrekeningnummer wijzigt u via het Contactformulier.
U kunt zich ook aanmelden voor Mijn PZEM. Mijn PZEM is de online omgeving waar u veel zaken eenvoudig zelf kunt regelen op het moment dat u het uitkomt. 24 uur per dag, 7 dagen per week.
Ga naar Energiebelastingtarieven.
De overheid heft energiebelasting over het verbruik van elektriciteit en gas. Deze belasting is ingevoerd om het energieverbruik te verminderen omdat energieverbruik kan leiden tot het opraken van fossiele brandstoffen, uitstoot van broeikasgassen en verzuring. Wordt energie duurder, dan gaan verbruikers er naar verwachting bewuster en zuiniger mee om.
U ontvangt uw jaarafrekening aan het begin van het eerste kwartaal na het leveringsjaar. Alleen de aansluitingen die maandelijks op een voorschot zijn gefactureerd krijgen een jaarafrekening. De aansluitingen die maandelijks op werkelijk verbruik worden afgerekend, ontvangen geen jaarafrekening.
Dit ligt aan het type aansluiting. Bij een kleinverbruiksaansluiting wordt er gesaldeerd. Dit houdt in dat de teruglevering in mindering wordt gebracht op de levering. U betaalt enkel EB en ODE over de levering (het verbruik) die hierna overblijft. Is de teruglevering hoger, dan betaalt u geen EB en ODE. Voor grootverbruiksaansluitingen geldt deze salderingsregeling niet.
U heeft een bedrijf met 2 vestigingen, in de ene vestiging zit een elektriciteitsaansluiting groter dan 3 x 80 Ampère en in de andere vestiging zit een elektriciteitsaansluiting kleiner dan 3 x 80 Ampère.
Antwoord: Ja, wij kunnen beide elektriciteitsaansluitingen beleveren, omdat u binnen dezelfde productsoort, in dit geval elektriciteit, een grootverbruiksaansluiting en een kleinverbruiksaansluiting heeft.
U heeft een bedrijf met een elektriciteitsaansluiting die groter is dan 3 x 80 Ampère en een gasaansluiting die kleiner is dan 40 m3(n) per uur.
Antwoord: Ja / Nee, wij kunnen alleen de elektriciteitsaansluiting (grootverbruiksaansluiting) voor u beleveren. Uw gasaansluiting (kleinverbruiksaansluiting) mogen wij helaas niet beleveren. De aansluitingen vallen namelijk niet binnen dezelfde productsoort.
U heeft een bedrijf met een elektriciteitsaansluiting die kleiner is dan of gelijk aan 3 x 80 Ampère en/of een gasaansluiting die kleiner is dan 40 m3 per uur
Antwoord: Nee, wij mogen u helaas voor beide productsoorten niet leveren
Wijzigen uw gegevens tijdens een contractperiode? Geef dit dan minimaal vier weken van tevoren aan ons door. Wijzigingen geeft u eenvoudig door via Mijn PZEM. Maakt u geen gebruik van mijn PZEM? Gebruik dan het formulier Wijzigingen doorgeven.
Voor meer informatie over het doorgeven van wijzigingen zie ook artikel 8 van onze Algemene Voorwaarden.
Wijzigingen geeft u eenvoudig door via mijn PZEM. Maakt u geen gebruik van mijn PZEM? Gebruik dan het formulier wijziging doorgeven.
Wij willen u vragen om uw wijzigingen minimaal vier weken van te voren aan ons door te geven.
Uw verhuizing geeft u eenvoudig door via Mijn PZEM. Maakt u geen gebruik van Mijn PZEM? Gebruik dan het formulier Wijzigingen doorgeven.
Neem contact met ons op via het het contactformulier en vermeld de volgende gegevens:
Uw opzegging wordt dan door ons zo snel mogelijk in behandeling genomen.
Wijzigingen geeft u eenvoudig door via mijn PZEM. Maakt u geen gebruik van mijn PZEM? Gebruik dan het formulier wijziging doorgeven.
Wijzigingen geeft u eenvoudig door via mijn PZEM. Maakt u geen gebruik van mijn PZEM? Gebruik dan het formulier wijziging doorgeven.
Uw verhuizing geeft u eenvoudig door via Mijn PZEM. Maakt u geen gebruik van Mijn PZEM? Gebruik dan het formulier Wijzigingen doorgeven.
Automatische incasso vraagt u eenvoudig aan via Mijn PZEM. Maakt u geen gebruik van Mijn PZEM? Gebruik dan het formulier Wijziging doorgeven.
U kunt ons bereiken op de volgende manieren:
We kunnen het ons eigenlijk nauwelijks voorstellen dat u klachten over ons heeft. Maar mocht het gebeuren dat er toch iets waar u niet tevreden over bent, dan kunt ons bereiken op de volgende manieren:
Uw klacht zal dan door ons zo snel mogelijk in behandeling worden genomen.
Ons postadres is Postbus 51, 4330 AB Middelburg
Contactgegevens
E: persvoorlichting@pzem.nl
M: +31 (06)20706641
Graag uw verzoek en- of vraag indienen via e-mail, we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op
Conform REMIT zijn wij verplicht om inzicht te geven in de capaciteitsbeperkingen van de PZEM-centrales op de korte en lange termijn. Denk hierbij aan gepland onderhoud maar ook aan ongeplande uitval van een centrale. Dit moet PZEM doen omdat zij als eigenaar een van de eersten zal zijn die over deze informatie kan beschikken. Het doel van deze verplichting is om de gehele zakelijke energiemarkt tijdig en doeltreffend te informeren over deze capaciteitsbeperkingen.
Meer informatie hierover vindt u op onze pagina Remit.
Een Responsible Disclosure-melding is een melding die je kunt indienen bij een organisatie waar je als bezoeker, gebruiker, onderzoeker of ethisch hacker, een zwakke plek in de ICT-beveiliging hebt ontdekt. Door deze melding help je mee misbruik tegen te gaan en de veiligheid van ICT-systemen te verhogen. Een Responsible Disclosure-melding, ook wel een Coordinated Vulnerability Disclosure (CVD)-melding, kan door iedereen worden ingediend.
De NS heeft namens de spoorsector (onder de naam coöperatie VIVENS en CIEBR) de aanbesteding uitgevraagd. Deze aanbesteding is gegund aan PZEM, in combinatie met Shell. Het betreft een voorlopige gunning, die definitief zal worden na een bezwaartermijn van 3 weken. Het contract omvat de levering van maar liefst 1,46 TWh elektriciteit per jaar en zal doorlopen tot 2027.
Een Certificaat van Oorsprong (CvO) is een bewijs van de oorsprong van een energieproduct. Hiermee kan de brandstof dus worden herleid tot aardgas, kolen of nucleair.
Bij PZEM hanteren we twee CvO’s:
Leveranciers van niet-hernieuwbare energie zullen hun leveringen moeten onderbouwen met CvO’s. Hiervoor moeten zij zich inschrijven en hun systemen aanpassen voor het aankopen of aanvragen (als de leverancier eigen productiefaciliteiten bezit) en afboeken van certificaten. Ook zal het deze leveranciers tijd gaan kosten om maandelijks hun CvO-portfolio te beheren, over te boeken en af te boeken ter onderbouwing van hun levering.
De prijs van een CvO hangt af van het aanbod ervan en zal naar verwachting minimaal het tarief dat VertiCer hanteert voor de aanmaak van CvO’s zijn en maximaal de waarde van de marginale buitenlandse GvO. Vraag uw leverancier naar de tarieven hiervoor.
In 2018 werd de Wet Voortgang Energietransitie van kracht. Dit wetsvoorstel voorziet in een aantal wijzigingen van de Elektriciteitswet 1998 en Gaswet om de transitie naar een duurzame energievoorziening verder te faciliteren. Via een amendement werd een systeem van volledige transparantie geïmplementeerd. Dit om meer transparantie te creëren over de herkomst van elektriciteit in de Nederlandse energiesector. Het verplicht leveranciers van elektriciteit om de levering van elektriciteit te onderbouwen met een Garantie van Oorsprong (groene elektriciteit) of een Certificaat van Oorsprong (grijze elektriciteit).
Met Garanties van Oorsprong (GvO’s) werd al inzichtelijk gemaakt wat de herkomst is van hernieuwbare energie. Voor elektriciteit die opgewekt werd door brandstoffen zoals aardgas, nucleair en kolen bestond dit nog niet. Daarmee was de CO2-afdruk van deze vorm van elektriciteit onduidelijk. Door de volledige elektriciteitslevering in Nederland te onderbouwen met Certificaten van Oorsprong krijgen de eindgebruikers (consumenten en bedrijven) volledig inzicht in de herkomst van de elektriciteit die zij gebruiken.
Het CvO-systeem ziet er in bijna alle gebieden hetzelfde uit als het GvO-systeem. Iedere centrale die elektriciteit opwekt en aan het net levert, kan ingeschreven worden bij VertiCer Voor de hoeveelheid aan het net geleverde energie zal VertiCer Certificaten van Oorsprong uitgeven. Deze kunnen vervolgens gebruikt worden om de levering van elektriciteit aan eindafnemers te onderbouwen.
VertiCer is een dochteronderneming van N.V. Nederlandse Gasunie en TenneT TSO B.V. en heeft van de minister van Economische Zaken het mandaat gekregen om Garanties van Oorsprong en Certificaten van Oorsprong te verstrekken. VertiCer is het centrale punt voor alle zaken rondom certificering. Het certificatiesysteem van VertiCer waarborgt inzicht in de herkomst en techniek van duurzame energie.
Garanties van Oorsprong (GvO) gelden uitsluitend voor stroom die is opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals windenergie, zonne-energie, waterkracht en biomassa.
Certificaten van Oorsprong (CvO) daarentegen gelden voor stroom die is opgewekt met fossiele brandstoffen (aardgas, nucleair en kolen).
Zowel GvO’s als CvO’s kunnen geïmporteerd of geëxporteerd worden. Een voorwaarde is wel dat het betreffende land aangesloten is bij de Europese Unie (EU) of het Verdrag van de Europese Economische Ruimte (EEA) heeft getekend. Daarnaast moet het land aangesloten te zijn bij de Association of Issuing Bodies (AIB). Dit is de organisatie die toeziet op een gestandaardiseerd systeem: European Energy Certificate System (EECS).
Binnen de afspraken van het contract levert PZEM de ‘grijze’ stroom en Shell de zogeheten Garanties van Oorsprong (GVO). Die GVO’s laten zien waar de stroom vandaan komt, in dit geval Europese zonne- en windparken.
Voorbeeld
Zo werkt het ook met grijze stroom en GVO’s. De stroom is nog steeds dezelfde stroom, maar het is nu groen. Met de aankoop van Garanties van Oorsprong betaal je voor certificaten die uit duurzame energie worden opgewekt. In dit geval verzekert Shell de GVO’s
Mijn PZEM is de selfservicepagina voor alle klanten van PZEM. In deze online omgeving kunt u eenvoudig diverse zaken regelen waar en wanneer u maar wilt.
Via Mijn PZEM:
Wanneer u een account heeft en al eerder heeft ingelogd, neem dan contact op met PZEM via zakelijk@pzem.nl
Via Mijn PZEM vraagt u eenvoudig een nieuw wachtwoord aan. U ontvangt het direct op het bij ons bekende e-mailadres.
Standaard worden contracten geladen die vandaag geldig zijn. Wanneer u toekomstige contracten wilt bekijken, dient u de peildatum aan te passen naar een datum waarop één of meerdere contracten actief worden en te kiezen voor “toepassen”. De contracten die op de ingevoerde datum actief zijn, worden nu getoond.
Uw verbruiken zijn zichtbaar zodra deze gevalideerd zijn door de netbeheerder. De uurwaarden voor elektriciteit en gas zijn vanaf 2016 te downloaden.
DELTA heet voortaan PZEM, deze naamswijziging heeft gevolgen voor Mijn DELTA. Vanwege het verplaatsen van deze omgeving naar een nieuw domein dient u, veiligheidshalve, een nieuwe account aan te maken voor de nieuwe Mijn PZEM omgeving. Ga hiervoor naar het Mijn PZEM portaal en klik op “sign up now”.
In Mijn PZEM ziet u op de facturenpagina u rechtsboven in uw facturenoverzicht een downloadknop waarmee u een overzicht van uw facturen kunt downloaden.