Met deze wijzigingsregeling wil de overheid volledige transparantie realiseren over de herkomst van alle elektriciteit die in Nederland wordt geleverd.
Het verschil tussen een GVO en CVO?
Garanties van Oorsprong (GvO) gelden uitsluitend voor elektriciteit die opgewekt is uit hernieuwbare bronnen zoals windenergie, zonne-energie, waterkracht en biomassa.
Certificaten van Oorsprong (CvO) daarentegen gelden voor elektriciteit die opgewekt is met brandstoffen zoals aardgas, nucleair en kolen.
Hoe werkt het?
Download hieronder de infographic De werking van een CvO. Hierin wordt het proces van opwekking tot het verkrijgen van een CvO visueel uitgelegd. Ga voor meer vragen over CvO’s naar Meest gestelde vragen onderaan deze pagina.
Veelgestelde vragen
-
Hoe gaat deze wijzigingsregeling tot certificaten van oorsprong in werking gesteld worden? Het CvO-systeem ziet er in bijna alle gebieden hetzelfde uit als het GvO-systeem. Iedere centrale die elektriciteit opwekt en aan het net levert, kan ingeschreven worden bij VertiCer Voor de hoeveelheid aan het net geleverde energie zal VertiCer Certificaten van Oorsprong uitgeven. Deze kunnen vervolgens gebruikt worden om de levering van elektriciteit aan eindafnemers te onderbouwen.
-
Wat is VertiCer? VertiCer is een dochteronderneming van N.V. Nederlandse Gasunie en TenneT TSO B.V. en heeft van de minister van Economische Zaken het mandaat gekregen om Garanties van Oorsprong en Certificaten van Oorsprong te verstrekken. VertiCer is het centrale punt voor alle zaken rondom certificering. Het certificatiesysteem van VertiCer waarborgt inzicht in de herkomst en techniek van duurzame energie.
-
Wat is het verschil tussen een GVO en CVO? Garanties van Oorsprong (GvO) gelden uitsluitend voor stroom die is opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals windenergie, zonne-energie, waterkracht en biomassa.
Certificaten van Oorsprong (CvO) daarentegen gelden voor stroom die is opgewekt met fossiele brandstoffen (aardgas, nucleair en kolen).
-
Zijn er extra kosten door de verplichting van CvO’s? Leveranciers van niet-hernieuwbare energie zullen hun leveringen moeten onderbouwen met CvO’s. Hiervoor moeten zij zich inschrijven en hun systemen aanpassen voor het aankopen of aanvragen (als de leverancier eigen productiefaciliteiten bezit) en afboeken van certificaten. Ook zal het deze leveranciers tijd gaan kosten om maandelijks hun CvO-portfolio te beheren, over te boeken en af te boeken ter onderbouwing van hun levering.
De prijs van een CvO hangt af van het aanbod ervan en zal naar verwachting minimaal het tarief dat VertiCer hanteert voor de aanmaak van CvO’s zijn en maximaal de waarde van de marginale buitenlandse GvO. Vraag uw leverancier naar de tarieven hiervoor.