Deze week in de rubriek ‘Nieuwsberichten uit de energiemarkt’ gaan we dieper in op de meest recente ontwikkelingen omtrent Rusland. De EU kwam met een nieuw sanctiepakket en Rusland kapte de gasleveranties aan GasTerra af.

EU kan niet zonder alle Russische olie

Nadat de lidstaten in de Europese Unie wekenlang hebben onderhandeld over het verbod op Russische olie, is er uiteindelijk een principeakkoord bereikt. Het is weliswaar een afgezwakte ‘importban’ die enkel zal gelden op Russische olie die via zee Europa binnenkomt, de olie die via de pijpleiding komt blijft (voorlopig) buiten schot. De olie via zee omhelst ruim twee derde van alle olie-export van Rusland, aldus de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. Duitsland en Polen hebben eerder naar buiten gebracht om te stoppen met het importeren van Russische olie, wat in combinatie met de sancties een impact zou hebben van 90% op te totale import van Russische olie; de twee landen zijn immers ook aangesloten op de pijpleiding. Het principeakkoord kwam maandagavond laat naar buiten, de verdere details worden nog uitgewerkt en het akkoord zal per eind dit jaar ingaan. Dit zou een flinke financiële tegenvaller moeten zijn voor Rusland, met dit akkoord probeert de EU de druk op Rusland op te voeren om de oorlog te stoppen.

Uitzonderingen voornamelijk voor Oost-Europese landen

Russische olie die via een pijpleiding naar Europa gaat is bewust uit dit akkoord gelaten én ook werd hiervoor geen einddatum genoemd. Dat kwam met name door een aantal landen dat protesteerde tegen de in begin mei geïntroduceerde olie-sancties, dat waren landen als Hongarije, Tsjechië, Bulgarije, Kroatië en Slowakije. Voor deze landen zou het extra moeilijk zijn om de Russische olie te vervangen, waardoor zij langer de tijd krijgen om op zoek te gaan naar alternatieve bronnen.

GasTerra krijgt geen Russisch gas meer

GasTerra heeft niet voldaan aan de Russische betalingseisen. Het huidige contract zou doorlopen tot 1 oktober 2022 en er zou 2 miljard m3 Russisch gas worden afgenomen door GasTerra. Ze geeft aan dat dit een risico zou zijn voor de schending van de door de EU opgestelde sancties. Daarnaast zou het een risico zijn omdat er te veel financiële en operationele risico’s kleven aan de vereiste betalingsroute. Het openen van rekening in Moskou valt onder het Russisch recht, iets wat als een te groot risico wordt beschouwd door het bedrijf. Tevens geeft GasTerra aan dat het niet weet wat voor invloed het wegvallen van 2 miljard m3 aan gas betekend voor de Europese markt. Het is onbekend hoe het met andere Nederlandse gasimporteurs zit.

Eerder had Rusland de gasleveranties aan Bulgarije, Polen en Finland al stopgezet. Rob Jetten geeft aan dat het kabinet begrip heeft voor dit besluit van GasTerra. Verder geeft Jetten aan dat het bedrijf zich voorbereid heeft op de leveringsstop door het afsluiten van nieuwe contracten. Daarmee zou de levering van Nederlandse huishoudens niet in gevaar komen, ook het bedrijfsleven zou wat betreft fysieke gasleveringen geen gevolgen moeten ondervinden van de gestopte gasleveranties door Gazprom.

Aanmelden wekelijkse marktrapport

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang gratis het wekelijkse marktrapport in uw mailbox.

Heeft u een vraag?

Onze marktanalist helpt u graag verder.  Stel u vraag rechts in het formulier en wij zullen u zo spoedig mogelijk beantwoorden.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*