Wat gebeurde er zoal?
Gevaarlijke afhankelijkheid
De EU is voor zo’n 40% afhankelijk van gas uit Rusland en er wordt dan jaarlijks zo’n 155 miljard kubieke meter gas geïmporteerd vanuit Rusland. Door de angst voor verstoringen van Russische leveringen of beschadigingen aan de infrastructuur schoten gasprijzen afgelopen periode alle kanten op met prijsniveaus die nooit eerder vertoond waren. Naast de gasprijs schoten ook de prijzen van verschillende andere grondstoffen de lucht in. Door alle gestegen prijzen zijn er al meerdere bedrijven die de productie hebben teruggeschroefd. Afgelopen periode heeft voor de EU meer dan duidelijk gemaakt dat het te afhankelijk is van Russisch gas. Zo kwam er naar buiten dat de Europese Unie eind dit jaar de afhankelijkheid van Russisch gas al met twee derde teruggebracht kan worden. Dat zou moeten lukken door diversificatie van gasbronnen, verplichte vullingsgraden van gasvoorraden, het versnellen van de energietransitie en door het verminderen van de vraag.
REPowerEU
REPowerEU is het plan dat Frans Timmermans en Kadri Simson vorige week presenteerden. Daarin werd gesteld dat de LNG-import zo’n 50 miljard kubieke meter aan Russisch gas kan vervangen. Via (extra) pijpleidingen met onder andere Noorwegen en Algerije zou nog een 10 miljard Russisch gas worden vervangen. Tevens moet toekomstig het aanbod van hernieuwbaar gas omhoog, wat in de vorm van bio methaan of waterstof gezamenlijk nog eens zo’n 40 tot 68 miljard kuub gas zou moeten vervangen.
Andere opties zijn het besparen van energie of het versnellen van de inzet van hernieuwbare opwek middels zon en wind. Daarvoor zouden vergunningsprocedures versneld moeten worden, omdat dit vaak de grootste tijd van het proces in beslag neemt.
Verplichte vullingsgraad
Tevens is er een voorstel gedaan voor verplichte vullingsgraden voor gasopslagen. In dat plan staat dat per 1 oktober gasopslagen voor ten minste 90% gevuld moeten zijn. Door die verplichte vullingsgraden zou de EU in tijden van schaarste minder (direct) afhankelijk zijn van Rusland. Afgelopen jaar was eind september de gemiddelde vullingsgraad net onder de 75%. Mocht deze regelgeving erdoor komen, zou er een enorme vraag naar gas ontstaan. Echter is het nog maar de vraag of er dan nog voldoende tijd is om het percentage van 90% dit jaar al te halen. De Europese Commissie heeft zich ook opgeworpen om gezamenlijk gas in te gaan kopen, over hoe dit vorm moet krijgen is echter nog weinig bekend. Ten slotte moet de energietransitie onder aanvoering van het Fit-for-55 package versneld moet worden.
Contact & Informatie
Heeft u een vraag of wilt u graag advies? Neem eenvoudig contact met ons via het sturen van een e-mail naar zakelijk@pzem.nl of sta in direct contact met onze medewerkers via de chat rechtsonder in beeld.
Meer informatie over de ontwikkelingen op de energiemarkt ga dan rechtstreeks naar onze nieuwspagina. Ook gaan we in op de factoren die van invloed zijn op de marktprijs.
Vul hieronder uw gegevens in en ontvang gratis het wekelijkse marktrapport in uw mailbox.