Korte termijn

De Nederlandse spotprijs was gemiddeld 94,8 €/MWh. In heel Europa had men te maken met warmte. De meeste landen hadden te maken met temperaturen die ver boven het seizoensgemiddelde lagen. De windopwek aan het begin van de week was tevens laag. Rond donderdag en vrijdag namen windsnelheden echter flink toe, met name in Duitsland en Nederland.
Van maandag tot en met woensdag waren er flinke spark spreads waar te nemen in beide landen. Op dinsdag schoot de prijs in Duitsland boven de 650 €/MWh, in Nederland lagen 2 uur boven de 300 €/MWh. Deze prijzen lijken vooral te worden gerealiseerd door de plotselinge toename in de stroomvraag waar voldaan aan moet worden door flexibele assets. Veel centrales draaiden echter al op maandag, waardoor de startkosten van veel centrales al lager waren. Toch moesten er op dinsdag additionele centrales opstarten, die hoogstwaarschijnlijk al langere tijd niet aan hebben gestaan, waardoor prijzen al snel omhoog schieten. Prijs en aanbod matchen elkaar op een punt waar de merit order enorm steil is. De voorgaande weken leken al een voorbode: meermaals schoten de prijzen in de avondpiek hard omhoog in zowel Nederland als Duitsland. September kenmerkt zich als een maand waarin de vraag van nature omhoog gaat, waar de gemiddelde windsnelheden weliswaar toenemen maar nog niet exceptioneel hoog zijn en waar de beschikbare opwekcapaciteiten lager zijn door onderhoudsperiodes ter voorbereiding van de winter enerzijds en het langdurig afwezig zijn geweest van centrales die warmte leveren anderzijds.
Gasprijzen kwamen vorige week af, ondanks de relatief hoge spark spreads aan het begin van de week. De contracten voor de komende maanden zakten met zo’n 3 euro. Oktober sloot bijvoorbeeld op 36,5 €/MWh. CO2 leverde 4 euro in en noteerde 66,5 €/EUA aan het einde van de week.
Het Franse EDF bracht overigens naar buiten dat het schat dat de totale opwek in Frankrijk door kernenergie in 2024 zo’n 340 tot 360 TWh zal bedragen in plaats van de eerdere schatting die 315 tot 345 TWh was. De sprong in opwek komt onder andere door beter beheer van inspecties en onderhoud en het wegblijven van hittegolven in de zomer. Tijdens hittegolven kan de beschikbaarheid van kernenergie beperkt worden door rivieren die te warm worden waardoor het koelwater niet terug de rivieren in mogen worden geloosd.

Electricity (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Note: Gas prices are listed in €/MWh (100 €/MWh is equal to 0.97694 €/Nm3, based on a conversion formula/factor 35.17 / 3600 = 0.0097694).

Lange termijn

De contracten voor 2025 kenden louter prijsdalingen. Het Nederlandse baseload contract voor stroom zakte met bijna 6 euro weg naar 87,3 €/MWh. Gas werd 2,5 euro goedkoper en sloot op 38,5 €/MWh. CO2 zakte met 4 euro naar 68,7 €/EUA.

Weekly changes

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*