Rusland komt zelf met sancties
Rusland maakte woensdagavond 11 mei bekend met sancties te komen tegen onder andere Gazprom Germania, wat momenteel onder curatele van de Duitse overheid staat. Dat kan mogelijk grote gevolgen hebben voor afnemers in Duitsland maar ook in Nederland. In reactie handelde de gasprijs plots 20% hoger, al was de ergste schrik richting het einde van de week alweer uit de markt verdwenen. Over de inhoud van de sancties heerst wat onzekerheid, wel maakte Wingas, een Gazprom Germania-dochter, bekend geen gas te ontvangen afgelopen donderdag.
Geopolitieke spanningen en ontwikkelingen
De EU maakte laatst al bekend dat het naast een boycot op Russische kolen ook Russische olie wil boycotten. Echter zijn niet alle lidstaten overtuigd van deze boycot en daarmee is er nog geen deal gesloten. Met name Hongarije laat zich kritisch uit over het voorgestelde embargo, maar meer landen zoals Bulgarije, Tsjechië en Slowakije hebben bezwaar tegen de mogelijke boycot.
Tevens heeft Finland bekend gemaakt toe te willen treden tot de NAVO en op woensdag 18 mei een aanvraag tot lidmaatschap ingediend, iets waar Rusland fel op tegen is. De viceminister van Buitenlandse Zaken van Rusland heeft aangegeven dat het toetreden ‘een vergissing is die verstrekkende gevolgen zal hebben’. Finland heeft in een reactie daarop laten weten dat het voorbereid is in het geval dat Rusland de gasleveranties stop zal zetten. Dit heeft Rusland al gedaan voor de landen Polen en Bulgarije en is dat is dus geen ondenkbaar scenario. Naast Finland heeft ook Zweden een verzoek tot lidmaatschap bij de NAVO ingediend.
Ook heeft de EU het plan ‘REPowerEU’ naar buiten gebracht. Een plan om de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen te verminderen en de energietransitie te versnellen. Doel is om te stoppen met het importeren van Russische energiebronnen in 2027. Het plan bevat onder andere een snellere uitrol van hernieuwbare energie, energiebesparing en een switch naar alternatieve gasleveranties. Kosten worden geschat op 300 miljard euro tot 2030. Doelen die hieraan gekoppeld zijn:
- Een doel van 45% hernieuwbare energie als totaal van de energieconsumptie in plaats van 40%
- In 2030 een energiebesparing van 13% in plaats van het eerdere 9%-doel.
Minder gas naar Duitsland door gevechten in Loehansk-regio
De Oekraïense overheid maakte vorige week al bekend dat er gasflows worden onderbroken via een belangrijke aanvoerroute voor Europa. De overheid gaf aan dat de flows gestopt werden vanwege Russische troepen die de controle hadden overgenomen en controle kregen over de infrastructuur. Het was voor het eerst dat gasleveranties in Oekraïne verstoord werden sinds de inval op 24 februari. De afgesloten route is normaal gezien goed voor zo’n 8% van het gasaanbod in Europa.
Aanmelden wekelijkse marktrapport
Vul hieronder uw gegevens in en ontvang gratis het wekelijkse marktrapport in uw mailbox.
Heeft u een vraag?
Onze marktanalist helpt u graag verder. Stel u vraag rechts in het formulier en wij zullen u zo spoedig mogelijk beantwoorden.
"*" geeft vereiste velden aan