Korte termijn

Vorige week meldde de Franse netwerkbeheerder RTE dat het verwacht dat vanaf eind juli tot halverwege oktober er in Frankrijk veel wordt opgewekt en relatief weinig stroom zal worden geconsumeerd waardoor er veel stroom zal worden geëxporteerd naar omringende landen. Frankrijk exporteert dit jaar grote volumes richting het buitenland waardoor RTE eerder dit jaar op sommige momenten genoodzaakt was om de exports te beperken. Wanneer er veel stroom richting het buitenland vertrekt kan het zijn dat bepaalde binnenlandse grenswaardes worden overschreden, waardoor het Franse stroomnet in de problemen zou kunnen komen. RTE heeft opnieuw aangegeven dat de exportcapaciteiten met België, Duitsland, Zwitserland en Italië vanaf eind juli tot en met 8 september beperkt kunnen worden. Mede door de exportrestricties zagen we de Franse spotprijzen eerder dit jaar hard wegzakken, waardoor de spreads met o.a. Duitsland en Nederland flink opliepen. Het Franse baseload contract voor augustus, dat voor de aankondiging nog rond de 50 euro handelde, zakte weg tot richting de 40 €/MWh. EDF liet overigens weten dat de stroomopwek door kerncentrales zo’n 12% hoger lag in de eerste helft van dit jaar ten opzichte van 2023.
Dit komt grotendeels omdat er meer kerncentrales beschikbaar zijn. Voorafgaand aan dit jaar meldde EDF dat het verwachtte ongeveer 315 tot 345 TWh op te wekken met kernenergie dit jaar. Het bedrijf voorspelt nu dat dit dichter bij de 345 zal liggen.
Vorige week was de gemiddelde Nederlandse spotprijs 72,5 €/MWh. De week zelf leek vooral op de voorgaande week, waar de spotprijs een euro lager was. De windopwek was gering en de zonopwek was af en toe wisselvallig. Op zulke momenten zijn conventionele centrales overal prijszettend behalve tijdens de zonuren. Vrijdag was de uitzondering: op die dag bleven de prijzen dusdanig hangen in de middag, dat sommige conventionele centrales niet uit hoefden te gaan. Duitsland was de oorzaak: daar was de zonopwek zeer beperkt.
Op de forwardmarkten bleef het relatief rustig. De gasprijs voor de komende maanden liep lichtjes op. Augustus sloot slechts 30 eurocent hoger op 32,5 €/MWh. CO2 werd anderhalve euro duurder en kwam uit op 67,9 €/EUA. Nederlandse stroom voor augustus werd bijna 6 euro duurder en sloot op 73,4 €/MWh.

Electricity (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Note: Gas prices are listed in €/MWh (100 €/MWh is equal to 0.97694 €/Nm3, based on a conversion formula/factor 35.17 / 3600 = 0.0097694).

Lange termijn

De Europese Commissie is een onderzoek begonnen om te bepalen in hoeverre er financiële steun kan worden verleend door de Belgische overheid om de Doel 4 and Tihange 3 kernreactoren langer open te houden. Het idee is om de levensduur van deze centrales met 10 jaar te verlengen, waarbij de Belgische overheid staatssteun verleend aan het Franse energiebedrijf Engie, dat voor een groot deel eigenaar is. Engie meldde eerder dat er met de verlenging zo’n 1,6 tot 2 miljard euro gemoeid is. De Europese Commissie twijfelt over de verenigbaarheid met de Europese staatssteunwetgeving. Voor 2025 veranderde eveneens weinig. TTF werd een halve euro duurder en sloot op 37,3 €/MWh en CO2 sloot anderhalve euro hoger op 70,4 €/EUA. De Nederlandse clean spark spread bleef nagenoeg gelijk en was ongeveer -10 €/MWh. Het Nederlandse stroomcontract sloot 2 euro hoger op 86,7 €/MWh.

Weekly changes

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*